Vláknina je súhrnné označenie pre nestráviteľné látky v potrave. Vláknina je tvorená predovšetkým sacharidy. Niektoré látky tejto povahy sú rozpustné vo vode a ich zástupcom je potrebné pektín z jabĺk, iné sú nerozpustné ako treba celulóza.

Medzinárodná zdravotnícka organizácia WHO odporúča denný príjem aspoň 30g vlákniny, česká Obezitologické spoločnosť odporúča 25-30g. Bežný príjem sa pritom cca 10g.

Vláknina je pre moderného človeka prínosná mnohým spôsobom. Uľahčuje trávenie, zväčšuje pocit sýtosti, upravuje konzistenciu stolice z oboch extrémov, chráni pred mnohými črevnými chorobami (divertikulov, rakovina) a pomáha žiť naším priateľským baktériám. Tie rozkladajú vlákninu na látky, ktorými sa živia. Jedným z produktov tohto rozkladu sú jednoduché organické kyseliny, ( napríklad zázvor ) ktoré zase slúži ako potrava pre bunky črevnej steny.

Pretože je vláknina tak dôležitá, radi Vás počas akéhokoľvek programu poučíme o jej zdrojoch. Klientom v programoch zaraďujeme vlákninu ako doplnok hneď spočiatku, práve pre blahodárny vplyv na vylučovanie. Jej vysadení je možné s úpravou stravy, ktorá potom obsahuje vlákninu vo väčšej miere.

 

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *